Current affairs

current-affairs-quiz-1

 

 

 

1. The Krishna Wildlife Sanctuary (KWS) is located in which state?
[A]Karnataka
[B]Andhra Pradesh
[C]Kerala
[D]Maharashtra
Ans: Andhra Pradesh
The Krishna Wildlife Sanctuary (KWS) is located in Andhra Pradesh. It is in news because Lutrogale perspicillata (smooth-coated otter) has been sighted for the first time in the mangrove forest adjacent to the KWS in Krishna district. According to the International Union for Conservation of Nature (IUCN), conservation status of the Smooth-coasted Otter is at vulnerable list.

2. How much loan amount has been sanctioned by World Bank for construction of the Eastern Dedicated Freight Corridor (EDFC)-III project of India?
[A]$700 million
[B]$550 million
[C]$444 million
[D]$650 million
Ans:$650 million
The Government of India (GoI) has signed $650 million loan agreement with the World Bank (WB) for construction of the Eastern Dedicated Freight Corridor (EDFC)-III project. The EDFC-III will build the 401 km Ludhiana-Khurja section which goes through Punjab, Haryana and Uttar Pradesh. The purpose of the EDFC project is to augment railway freight carrying capacity along the Railway Corridor between Ludhiana and Kolkata. The EDFC is a freight-only rail line that will help faster and more efficient movement of raw materials and finished goods between the north and eastern parts of India.

3. What is the theme of 2016 World Osteoporosis Day (WOD) ?
[A]Stop at One: Make Your First Break Your Last
[B]Love Your Bones: Perfect Your Future
[C]Real Men Build Their Strength from Within
[D]Serve Up Bone Health
Ans: Love Your Bones: Perfect Your Future
The World Osteoporosis Day (WOD) is observed every year on October 20 to raise global awareness of the prevention, diagnosis and treatment of osteoporosis and metabolic bone disease. The 2016 theme is “Love Your Bones – Protect your Future”. .

4. The book “Andhere se ujale ki aur” has been authored by which union minister of India?
[A] Ravi Shankar Prasad
[B]Uma Bharati
[C]Arun Jaitley
[D]Sushma Swaraj
Ans:Arun Jaitley
The book “Andhere se ujale ki aur” has been authored by Finance Minister Arun Jaitley, which recently launched at the BJP headquarters in New Delhi. The book is a compilation of blogs and articles by Jaitley that have appeared at various times.

5. Where is the headquarters of the Central Council of Homeopathy (CCH)?
[A]Pune
[B]Lucknow
[C]New Delhi
[D]Chennai
Ans: New Delhi
The Central Council of Homoeopathy (CCH) is a statutory apex body under the Ministry of Health & Family Welfare, Department of AYUSH. It is in news because the Central Bureau of Investigation (CBI) has recently arrested Dr. Ramjee Singh, the President of the CCH, and a private person on charges of accepting Rs.20 lakh in bribe to give a favourable inspection report for setting up of a homeopathy college. The headquarters of CCH is at New Delhi.

6. Almatti Dam is located in which of the following states?
[A]Andhra Pradesh
[B]Karnataka
[C]Kerala
[D]Maharashtra
Ans: Karnataka
The Almatti Dam is a hydroelectric project on the Krishna River at the Bagalkot district in North Karnataka. It is in news because the dam has been chosen for the World Bank’s Award of Excellence for best utilization of funds (Rs. 72 crore) for renovation to increase the strength of the dam.The project was taken up under the Dam Rehabilitation and Improvement Project (DRIP) for strengthening the reservoir, one of the largest reservoirs in Karnataka. The World Bank (WB) had granted Rs.72 crore to the Krishna Bhagya Jal Nigam Limited to prevent seepage which could damage the dam.

7. Which country has won the 2016 Kabaddi World Cup?
[A]Sri Lanka
[B]Iran
[C]India
[D]China
Ans:India
India has won the 2016 Kabaddi World Cup by defeating Iran in a final by 38-29 in Ahmedabad, Gujarat. This was India’s 3rd World Cup in the Standard Style version of Kabaddi.

8. The 2016 FIFA U-17 Women’s World cup has been won by which country?
[A]Venezuela
[B] Japan
[C]Spain
[D]North Korea
Ans:North Korea
North Korea has won the 2016 FIFA U-17 Women’s World cup by defeating Japan in the final by 5-4 on penalty shootout in Jordan. With this, North Korea has become the first team to win the tournament twice.

9. Mehar Mittal, who passed away recently, was the legendary actor of which language?
[A]Punjabi
[B]Tamil
[C]Telugu
[D]Odia
Ans:Punjabi
Mehar Mittal (82), the legendary Punjabi actor, has recently passed away in Mount Abu, Rajasthan. He was best known for playing comic roles in Punjwood films and his notable works were “Sawa Lakh Se Ek Ladaun”, “Putt Jattan De”, “Babul Da Vehra”, “Bhulekha”, “Long Da Lishkara”, “Peengan Pyar Deeyan” and “Jeeja Sali”.

10. India’s first railway university will be set up in which city?
[A]Bengaluru
[B]Vadodara
[C]Varanasi
[D]Kochi
Ans:Vadodara
India’s first railway university will be set up in Vadodara, Gujarat, which will help in carrying out innovation and modernization for the Indian Railways. Initially, the present campus for National Academy of Indian Railways (NAIR), Vadodara, will be used to start the railway university. After land acquisition, a full-fledged university will be started.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s