Basic Computer Knowledge

computer

 

 

 

 

 

1. The period of Third generation computers is
A.) 1964-1974           B.) 1964-1977
C.) 1964-1975           D.) 1970 Above

Ans: Option ‘C’
1964-1975

2. The period of Fourth generation computers is
A.) 1975-1995         B.) 1975-1989
C.) 1975-2000        D.) None of these

Ans: Option ‘B’
1975-1989

3. Which of the following is a correct format of Email address?
A.) care@website.com           B.) care@website@com
C.) carewebsite.com               D.) care.website.com

Ans: Option ‘A’
care@website.com

4. Which of the following is an example of a binary number?
A.) W1BFD3                  B.) 45364
C.) 05546                      D.) 100101

Ans: Option ‘D’
100101

5. The basic unit of a worksheet into which you enter data in Excel is called a
A.) column                  B.) box
C.) table                       D.) cell

Ans: Option ‘D’
cell

6. What is e-commerce?

A.) Buying and selling international goods

B.) Buying and selling products and services over the Internet

C.) Buying and selling products and services not found in stores

D.) Buying and selling computer products

Ans: Option ‘B’
Buying and selling products and services over the Internet

7. The process of transferring files from a computer on the Internet to your computer is called
A.) Downloading             B.) FTP
C.) Forwarding                D.) Uploading

Ans: Option ‘A’
Downloading

8. VLSI technology is used in __________ generation computers.
A.) First                           B.) Second
C.) Third                         D.) Fourth

Ans: Option ‘D’
Fourth

9. ‘Blue tooth’ technology allows
A.) Satellite communication

B.) Signal transmission on mobile phones only

C.) Wireless communication between equipments

D.) Landline phone to mobile phone communication

Ans: Option ‘C’
Wireless communication between equipments

10. All of the following statements concerning files are true EXCEPT:
A.) Files should be organized in folders

B.) Files are stored in RAM.

C.) Files can be generated from an application.

D.) A file is a collection of related pieces of information stored together for easy reference.

Ans: Option ‘B’
Files are stored in RAM.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s