Reasoning

new

 

 

 

 

 

In each of the following questions, various terms of an alphabet series are given with one or more terms missing as shown by (?).

Choose the missing terms out of the given alternatives.

1) AZ, GT, MN, ?, YB 

A. KF

B. RX

C. SH

D. TS

Ans : C.
Explanation:
First letter moves 6 steps forward. Second letter moves 6 steps backward.

2) AZ, CX, FU, ?

A. IR

B. IV

C. JQ

D. KP

Ans : C.
Explanation:
The first letter moves 2, 3, 4 … steps forward. The second letter moves 2, 3, 4 … steps backward.

3) AZ, BY, CX, ?

A. EF

B. GH

C. IJ

D. DW

Ans : D.
Explanation:
The first letter moves one step forward. The second letter moves one step backward.

4) DKY, FJW, HIU, JHS, ?

A. KGR

B. LFQ

C. KFR

D. LGQ

Ans : D.
Explanation:
The first letters are alternate. The second letter of moves one step backward to obtain the second letter of the successive term. The third letter moves two steps backward to obtain the third letter of the subsequent term.

5) ?, SIY, OEU, KAQ, GWM, CSI

A. WNE

B. WNB

C. WNE

D. WMC

Ans : D.
Explanation:
The lettersmove four steps backward to obtain the letters of the next term

6) CMW, HRB, ?, RBL, WGQ, BLV

A. MWG

B. LVF

C. LWG

D. WMX

Ans : A.
Explanation:
The letters move five steps forward.

7) BXJ, ETL, HPN, KLP, ?

A. NHR

B. MHQ

C. MIP

D. NIR

Ans: A.
Explanation:
The first, second and third letters move three steps forward, four steps backward and two steps forward respectively.

8) QPO, SRQ, UTS, WVU, ?

A. XVZ

B. ZYA

C. YXW

D. VWX

Ans : C.
Explanation:
Each term consists of three consecutive letters in reverse order. The first letter and the last letter of the next term are the same.

9) JE, LH, OL, SQ, ?

A. WV

B. WX

C. VW

D. XW

Ans : D.
Explanation:
The first letter moves 2, 3, 4 … steps forward. The second letter moves 3, 4, 5 … steps forward.

10) AD, EH, IL, ?, QT

A. LM

B. MN

C. MP

D. OM

Ans : C.
Explanation:
The letters move four steps forward

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s