Basic Computer Knowledge

computer

 

 

 

 

 
Q1. UNIVAC is

A) Universal Automatic Computer
B) Universal Array Computer

C) Unique Automatic Computer

D) Unvalued Automatic Computer

Ans:Option A

Q2. The basic operations performed by a computer are

A) Arithmetic operation

B) Logical operation

C) Storage and relative

D) All the above

Ans:Option D

Q3. The two major types of computer chips are

A) External memory chip

B) Primary memory chip

C) Microprocessor chip

D) Both b and c

Ans:Option D

Q4. Microprocessors as switching devices are for which generation computers

A) First Generation

B) Second Generation

C) Third Generation

D) Fourth Generation

Ans:Option D

Q5. What is the main difference between a mainframe and a super computer?

A) Super computer is much larger than mainframe computers

B) Super computers are much smaller than mainframe computers

C) Supercomputers are focused to execute few programs as fast as possible while mainframe uses its power to execute as many programs concurrently

D) Supercomputers are focused to execute as many programs as possible while mainframe uses its power to execute few programs as fast as possible

Ans:Option C

Q6. ASCII and EBCDIC are the popular character coding systems What does EBCDIC stand for?

A) Extended Binary Coded Decimal Interchange Code

B) Extended Bit Code Decimal Interchange Code

C) Extended Bit Case Decimal Interchange Code

D) Extended Binary Case Decimal Interchange Code

Ans:Option A

Q7. The brain of any computer system is

A) ALU

B) Memory

C) CPU

D) Control unit

Ans:Option C

Q8. Storage capacity of magnetic disk depends on

A) tracks per inch of surface

B) bits per inch of tracks

C) disk pack in disk surface

D) All of above

Ans:Option D

Q9. The two kinds of main memory are:

A) Primary and secondary

B) Random and sequential

C) ROM and RAM

D) All of above

Ans:Option C

Q10. A storage area used to store data to a compensate for the difference in speed at which the different units can handle data is

A) Memory

B) Buffer

C) Accumulator

D) Address

Ans:Option B

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s