Basic Computer Knowledge

computer

 

 

 

 

 

1.bit stands for
(A) binary information term
(B) binary digit
(C) binary tree
(D) Bivariate Theory
Ans:Option B

2.Which one of the following is not a linear data structure ?
(A) Array
(B) Binary Tree
(C) Queue
(D) Stack
Ans:Option B

3.Which one of the following is different from other members ?
(A) Google
(B) Windows
(C) Linux
(D) Mac
Ans:Option A

4.Where does a computer add and compare its data ?
(A) CPU
(B) Memory
(C) Hard disk
(D) Floppy disk
Ans:Option A

5.Computers on an internet are identified by
(A) e-mail address
(B) street address
(C) IP address
(D) None of the above
Ans:Option C

6.Which one of the following is not an Internet Service Provider (ISP) ?
(A) MTNL
(B) BSNL
(C) ERNET India
(D) Infotech India Ltd.
Ans:Option D

7.The hexadecimal number system consists of the symbols
(A) 0 – 7
(B) 0 – 9 , A – F
(C) 0 – 7, A – F
(D) None of these
Ans:Option B

8.The binary equivalent of (–15)10 is (2’s complement system is used)
(A) 11110001
(B) 11110000
(C) 10001111
(D) None of these
Ans:Option A

9.1 GB is equal to
(A) 230 bits
(B) 230 bytes
(C) 220 bits
(D) 220 bytes
Ans:Option B

10.The set of computer programs that manage the hardware/software of a computer is called
(A) Compiler system
(B) Operation system
(C) Operating system
(D) None of these
Ans:Option C

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s