Basic Computer Knowledge

computer

 

 

 

 

1.The term DNS stands for 

(A) Domain Name System
(B) Defense Nuclear System
(C) Downloadable New Software
(D) Dependent Name Server

Ans:Option A

2.Errors in computer programmes are called
(A) Follies
(B) Mistakes
(C) Bugs
(D) Spam

Ans:Option C

3.HTML is basically used to design
(A) Web-site
(B) Graphics
(C) Tables and Frames
(D) Web-page

Ans:Option D

4.The process of laying out a document with text, graphics, headlines and photographs is involved in
(A) Deck Top Publishing
(B) Desk Top Printing
(C) Desk Top Publishing
(D) Deck Top Printing

Ans:Option C

5.Transfer of data from one application to another line is known as
(A) Dynamic Disk Exchange
(B) Dodgy Data Exchange
(C) Dogmatic Data Exchange
(D) Dynamic Data Exchange

Ans:Option D

6.Networking of libraries through electronic media is known as
(A) Inflibnet
(B) Libinfnet
(C) Internet
(D) HTML

Ans:Option A
Explanation:
Information and Library Network Centre (INFLIBNET)
(Established in a project made in 1991 and incorporated as a Society in 1996)
INFLIBNET
Infocity Gandhinagar
Gujarat – 382 007
An Inter-University Centre of UGC the INFLIBNET serves towards modernization of Libraries, serves as Information Centre for transfer and access of information, supporting scholarships and learning and academic pursuits through a National Network of Libraries in around 264 Universities, Colleges and R&D Institutions across the country.

7.CD ROM stands for
(A) Computer Disk Read Only Memory
(B) Compact Disk Read Over Memory
(C) Compact Disk Read Only Memory
(D) Computer Disk Read Over Memory

Ans:OPtion C

8. IPv4 and IPv6 are addresses used to identify computers on the internet. Find the correct statement out of the following:
(A) Number of bits required for IPv4 address is more than number of bits required for IPv6 address.
(B) Number of bits required for IPv4 address is same as number of bits required for IPv6 address.
(C) Number of bits required for IPv4 address is less than number of bits required for IPv6 address.
(D) Number of bits required for IPv4 address is 64.

Ans:OPtion C

9.TCP/IP is necessary if one is to connect to the
(A) Phone lines
(B) LAN
(C) Internet
(D) a Server

Ans:OPtion C

10.Each character on the keyboard of computer has an ASCII value which stands for
(A) American Stock Code for Information Interchange
(B) American Standard Code for Information Interchange
(C) African Standard Code for Information Interchange
(D) Adaptable Standard Code for Information Change

Ans:OPtion B

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s